Okap kuchenny to praktyczne urządzenie zaliczane do kategorii AGD, które pozwala na neutralizowanie nieprzyjemnych zapachów i nadmiaru par w kuchni. Dostępne w sprzedaży okapy można podzielić na dwie kategorie – te pracujące jako wyciągu oraz jako pochłaniacze. Na co warto się zdecydować?
Przy urządzaniu kuchni warto pamiętać o okapie kuchennym. Urządzenia te zadbają wtedy o właściwą jakość powietrza w pomieszczeniu poprzez wsparcie naturalnej wentylacji grawitacyjnej. Dzisiaj w salonach sprzedaży można znaleźć różne okapy kuchenne, dlatego warto zastanowić się, co wybrać. Czy lepszy będzie pochłaniacz, a może okap z wyciągiem?
Okap kuchenny z wyciągiem
Tego typu okap kuchennny przeznaczony jest do podłączania do instalacji wentylacyjnej w kuchni. Gdy tego typu instalacja jest już dostępna, wtedy nie trzeba jej już budować. Gdy jej nie ma, można zdecydować się na jej wykonanie, ale także można wybrać okap z funkcją pochłaniacza, o którym piszemy w dalszej części artykułu.
Głównym celem takiego okapu jest wyprowadzenie powietrza na zewnątrz przez instalację wentylacyjną. Świeże powietrze można wtedy dostarczyć przez uchylone okno w kuchni lub w innym pomieszczeniu w domu lub w mieszkaniu.
Taki model najczęściej wyposażony jest tylko wentylator oraz w filtr aluminiowy do okapu, który jest również możliwy w myciu, dlatego można łatwo utrzymać go w czystości. W takich modelach nie ma potrzeby stosowania dodatkowych filtrów węglowych, które wymagają systematycznej wymiany.
Zalety okapu kuchennego z wyciągiem:
- aktywnie wspomaga wentylację kuchni
- jest bardzo skuteczny w odprowadzaniu par i zanieczyszczeń
- nie wymaga systematycznego wymieniania filtrów węglowych
Wady okapu kuchennego z wyciągiem:
- wymaga dostępu do instalacji wentylacyjnej
- rury łączące go z instalacją mogą nie wyglądać estetycznie
Okap kuchenny z pochłaniaczem
Druga propozycja do kuchni to okap wyposażony w pochłaniacz. To nazwa stosowana na urządzenia, których nie trzeba podpinać do instalacji wentylacyjnej. Zastosowane w nich pochłaniacze wchłaniają nadmiar par, zanieczyszczenia oraz nieprzyjemne zapachy, które pojawiają się w kuchni w trakcie gotowania.
Swoją skuteczność pracy okapy kuchenne tego rodzaju zawdzięczają zastosowaniu filtrów węglowych – z aktywnym węglem. Takie filtry węglowe do okapów pochłaniają wtedy przechodzące przez nie zanieczyszczenia, w tym nieprzyjemne zapachy, dlatego powietrze odprowadzane jest z powrotem do kuchni jako czyste i wolne od niepożądanych aromatów.
Zalety okapu kuchennego z pochłaniaczem:
- wygląda estetycznie
- zajmuje mało miejsca
- można zamontować go podszafkowo
Wady okapu kuchennego z pochłaniaczem:
- niższa efektywność pracy niż okapu z wyciągiem
- nie powoduje wentylacji kuchni – nie jest łączony z instalacją wentylacyjną
- wymaga systematycznej wymiany filtrów węglowych
Okapy kuchenne z funkcją wyciągu i pochłaniacza
Warto także zaznaczyć, że w sprzedaży dostępne są także okapy kuchenne, które mogą pracować zarówno jako wyciąg, jak i jako pochłaniacz. Tego typu modele umożliwiają wtedy wybór takiej opcji pracy, która odpowiada użytkownikowi. Taki okap można też bez problemu zabrać ze sobą do nowego domu czy mieszkania.
Podsumowując, okap w kuchni to bardzo ważne urządzenie, dlatego warto zadbać o to, aby nie zabrakło go w tym pomieszczeniu. Przy doborze odpowiedniego okapu warto wtedy pamiętać o tym, by wybrać jego odpowiedni typ – pochłaniacz albo wyciąg, co ma związek z dostępnością instalacji wentylacyjnej. Do dyspozycji są także takie okapy kuchenne, które mogą pracować jako wyciąg i pochłaniacz, dlatego można wybrać je niezależnie od tego, czy będą one podłączane do wentylacji czy też nie.
Bardzo ładne okapy są prezentowane w artykule. Sama nie wyobrażam sobie kuchni bez okapu i zmywarki 😀