Wybieramy okap kuchenny. Lepszy wyciąg czy pochłaniacz?

Okap kuchenny to praktyczne urządzenie zaliczane do kategorii AGD, które pozwala na neutralizowanie nieprzyjemnych zapachów i nadmiaru par w kuchni. Dostępne w sprzedaży okapy można podzielić na dwie kategorie – te pracujące jako wyciągu oraz jako pochłaniacze. Na co warto się zdecydować?

 

Przy urządzaniu kuchni warto pamiętać o okapie kuchennym. Urządzenia te zadbają wtedy o właściwą jakość powietrza w pomieszczeniu poprzez wsparcie naturalnej wentylacji grawitacyjnej. Dzisiaj w salonach sprzedaży można znaleźć różne okapy kuchenne, dlatego warto zastanowić się, co wybrać. Czy lepszy będzie pochłaniacz, a może okap z wyciągiem?

 

Okap kuchenny z wyciągiem

Tego typu okap kuchennny przeznaczony jest do podłączania do instalacji wentylacyjnej w kuchni. Gdy tego typu instalacja jest już dostępna, wtedy nie trzeba jej już budować. Gdy jej nie ma, można zdecydować się na jej wykonanie, ale także można wybrać okap z funkcją pochłaniacza, o którym piszemy w dalszej części artykułu.

 

Głównym celem takiego okapu jest wyprowadzenie powietrza na zewnątrz przez instalację wentylacyjną. Świeże powietrze można wtedy dostarczyć przez uchylone okno w kuchni lub w innym pomieszczeniu w domu lub w mieszkaniu.

 

Taki model najczęściej wyposażony jest tylko wentylator oraz w filtr aluminiowy do okapu, który jest również możliwy w myciu, dlatego można łatwo utrzymać go w czystości. W takich modelach nie ma potrzeby stosowania dodatkowych filtrów węglowych, które wymagają systematycznej wymiany.

Nortberg Ameris White

Zalety okapu kuchennego z wyciągiem:

  • aktywnie wspomaga wentylację kuchni
  • jest bardzo skuteczny w odprowadzaniu par i zanieczyszczeń
  • nie wymaga systematycznego wymieniania filtrów węglowych

 

Wady okapu kuchennego z wyciągiem:

  • wymaga dostępu do instalacji wentylacyjnej
  • rury łączące go z instalacją mogą nie wyglądać estetycznie

 

Okap kuchenny z pochłaniaczem

Druga propozycja do kuchni to okap wyposażony w pochłaniacz. To nazwa stosowana na urządzenia, których nie trzeba podpinać do instalacji wentylacyjnej. Zastosowane w nich pochłaniacze wchłaniają nadmiar par, zanieczyszczenia oraz nieprzyjemne zapachy, które pojawiają się w kuchni w trakcie gotowania.

 

Swoją skuteczność pracy okapy kuchenne tego rodzaju zawdzięczają zastosowaniu filtrów węglowych – z aktywnym węglem. Takie filtry węglowe do okapów pochłaniają wtedy przechodzące przez nie zanieczyszczenia, w tym nieprzyjemne zapachy, dlatego powietrze odprowadzane jest z powrotem do kuchni jako czyste i wolne od niepożądanych aromatów.

 

Zalety okapu kuchennego z pochłaniaczem:

  • wygląda estetycznie
  • zajmuje mało miejsca
  • można zamontować go podszafkowo

 

Wady okapu kuchennego z pochłaniaczem:

  • niższa efektywność pracy niż okapu z wyciągiem
  • nie powoduje wentylacji kuchni – nie jest łączony z instalacją wentylacyjną
  • wymaga systematycznej wymiany filtrów węglowych

 

Okapy kuchenne z funkcją wyciągu i pochłaniacza

Warto także zaznaczyć, że w sprzedaży dostępne są także okapy kuchenne, które mogą pracować zarówno jako wyciąg, jak i jako pochłaniacz. Tego typu modele umożliwiają wtedy wybór takiej opcji pracy, która odpowiada użytkownikowi. Taki okap można też bez problemu zabrać ze sobą do nowego domu czy mieszkania.

okap typu tuba

Podsumowując, okap w kuchni to bardzo ważne urządzenie, dlatego warto zadbać o to, aby nie zabrakło go w tym pomieszczeniu. Przy doborze odpowiedniego okapu warto wtedy pamiętać o tym, by wybrać jego odpowiedni typ – pochłaniacz albo wyciąg, co ma związek z dostępnością instalacji wentylacyjnej. Do dyspozycji są także takie okapy kuchenne, które mogą pracować jako wyciąg i pochłaniacz, dlatego można wybrać je niezależnie od tego, czy będą one podłączane do wentylacji czy też nie.

You may also like...

1 Response

  1. Danka pisze:

    Bardzo ładne okapy są prezentowane w artykule. Sama nie wyobrażam sobie kuchni bez okapu i zmywarki 😀