Taborety – podstawa kuchennego wyposażenia
Wydawałoby się, że taborety ustąpiły miejsca krzesłom w kuchni, a jednak wciąż jest to mebel popularny i chętnie wykorzystywany w tym pomieszczeniu. Taboret ma wiele zalet. Łączy w sobie prostotę formy z wysoką funkcjonalnością i estetyką. Można go łatwo dopasować do wielu wnętrz. Ale jak wybrać optymalny model?
Czy warto postawić na taboret?
W kuchni taboret lub stołek to mebel idealny. Nie zajmuje wiele miejsca. Łatwo go wszędzie ustawić, schować pod stołem czy w kącie. To zaleta szczególnie istotna w małych kuchniach, ale i w większych pomieszczeniach się sprawdzi. Z tym wiąże się także mobilność taboretów. Mebel ten jest lekki i poręczny. Lepiej sprawdza się od krzesła, gdy chcemy go przestawić. Wygodniej na nim stanąć. No i warto podkreślić, że taboret jest meblem wielofunkcyjnym. Można go wykorzystać nie tylko do siedzenia, ale i jako podnóżek, stolik, stopień czy kwietnik. Ponadto, w razie potrzeby taboret bez większego kłopotu dostawimy np. do stołu w pokoju w czasie wizyty gości.
Zarazem taboret to mebel stabilny i komfortowy. Niewygodne, chwiejne, trzęsące się stołki to melodia przeszłości. Konstrukcja współczesnych taboretów i jakość ich wykonania gwarantują bezpieczne użytkowanie, nawet jeśli musimy na nich stanąć. Częściej niż dawniej można się też spotkać z tapicerowanymi taboretami, wyjątkowo komfortowymi w użytkowaniu. Atutem taboretów jest wreszcie cena. Przeważnie są one tańsze od krzeseł.
Tradycyjne czy nowoczesne – taboret i kuchenne aranżacje
Inny istotny plus taboretów to łatwość w dopasowaniu ich do niemal każdego wnętrza. Odpowiednio zaprojektowane taborety znajdą swoje miejsce zarówno w kuchni nowoczesnej, jak i w bardziej tradycyjnych wnętrzach prowansalskich, rustykalnych czy klasycznych. Drewniany taboret ożywi chłodną skandynawską aranżację. Metalowy taboret podkreśli industrialny charakter pomieszczenia. Taborety w eklektycznym otoczeniu mogą spinać ze sobą różne style, harmonijnie je łącząc swoją obecnością.
Dziś można kupić wiele rodzajów taboretów wykonanych z różnych materiałów i dostępnych w bardzo bogatej kolorystyce. Lekka nowoczesność plastiku, tradycyjny charakter drewna, moc i stabilność metalu – to wszystko jest we współczesnych taboretach. Mogą one mieć jedną, trzy lub cztery nogi. Mogą to być taborety okrągłe, prostokątne, kwadratowe czy z bardziej fantazyjnym kształtem siedziska. Zawsze jednak znakomicie uzupełniają pozostałe elementy umeblowania kuchni i nikt nie powinien mieć problemu ze znalezieniem modelu idealnie wpasowującego się w dane wnętrze. I to niezależnie od tego, czy szukamy kontrastowego, wyróżniającego się taboretu, czy nasza kuchnia potrzebuje czegoś bardziej stonowanego i minimalistycznego.
Wybór taboretu – czym się kierować?
Nie można jednak zapominać, że kwestie aranżacyjne to nie jedyna rzecz, na którą warto zwrócić przy wyborze taboretu. Istotne są również takie czynniki jak:
- materiał wykonania – to tylko w części kwestia związana z designem. Najbardziej popularne są taborety drewniane, ale są przecież jeszcze taborety plastikowe, metalowe czy łączące ze sobą np. drewno z metalem. Materiał wykonania wpływa zaś na żywotność mebla czy łatwość utrzymania go w czystości.
- jakość wykonania – kwestia niby oczywista, ale jednak dobrze o niej pamiętać. Trzeba zwracać uwagę na to, jak poszczególne elementy są ze sobą łączone, czy zapewniają stabilność i trwałość, czy są estetycznie skomponowane, etc.
- wielkość i kształt – różnorodność taboretów na rynku sprawia, że wybór odpowiedniego modelu nie jest łatwy. Dlatego dobrze jest zastanowić się nad swoimi potrzebami. Na przykład, jeśli taboret ma okazjonalnie służyć jako podręczny stolik, lepiej kupić taki z płaskim, a nie profilowanym lub tapicerowanym siedziskiem. Co więcej, lepiej by był prostokątny czy kwadratowy niż okrągły, gdyż taki mebel ma większą powierzchnię, na której można coś położyć.
- dodatkowe elementy – taboret to nie muszą być tylko cztery nogi i siedzisko. Mebel ten może mieć opcję regulacji wysokości, wbudowany schowek pod siedziskiem, tapicerkę. Może być bardziej wyszukany i funkcjonalny niż się to może wydawać.
A może hoker?
Warto dodać, że taboret to nie jedyna alternatywa dla krzeseł. Hokery, czyli wysokie krzesła i stołki barowe, z pewnością uatrakcyjnią kuchenną aranżację. Ich oryginalny charakter i duża funkcjonalność sprawdzą się jednak przede wszystkim w kuchniach, w których blat stołu znajduje się na większej wysokości niż normalnie. Podobnie jak w przypadku krzeseł i taboretów, tak i w tym wypadku mamy do czynienia z szerokim wyborem modeli wykonanych z najprzeróżniejszych materiałów, w rozmaitych kształtach i o zróżnicowanej stylistyce. Hoker nie jest więc meblem, którego wykorzystać można wyłącznie w nowoczesnych kuchniach.
Taboret w kuchni – wciąż podstawa
Taborety z całą pewnością nie znikną z polskich kuchni. To zbyt praktyczny i komfortowy element wyposażenia, który można wykorzystać na wiele sposobów, aby kupujący mieli z nich zrezygnować. Prostota ich formy oraz podręczny charakter sprawiają, że taborety wciąż mają wielu fanów. Można wręcz rzec, że to nadal podstawa kuchennego umeblowania.