Przepis na bigos wegetariański

Kuchnia wegetariańska zaczyna zdobywać coraz większą popularność w Polsce. Na świecie funkcjonuje już od wielu lat, ale nasi rodacy dopiero od niedawna zaczęli się do niej przekonywać. Ogromny wpływ miały na to media społecznościowe, w których wegetarianie zakładają obecnie swoje konta i na nich promują bezmięsne dania. Udowadniając, że coś, do czego nie doda się kurczaka czy wołowiny, też może znakomicie smakować. Ich dania nie zawsze są zupełnie abstrakcyjne. Często bazują na tradycyjnych przepisach kuchni polskiej. Taki właśnie jest bowiem bigos wegetariański, który powinien zasmakować nawet miłośnikom tłustej i typowej polskiej kuchni. Wystarczy umiejętnie go przygotować, aby zaskoczyć nim samego siebie i przekonać się do częstszego sięgania po warzywne przepisy. Jaki jest najlepszy przepis na bigos wegetariański?

Dania wegetariańskie

Oczywiście niektórzy Polacy pomyślą, że to czysta profanacja. No bo jak to tak – przygotować bigos i nie dodać do niego soczystej kiełbaski albo chociażby małego kawałeczka mięska? Najpierw powinny jednak spróbować wegetariańskiej potrawy, a dopiero później ją komentować. Wielu typowych mięsożerców miało już okazję pozytywnie zaskoczyć się jej smakiem. Naturalnie rzecz biorąc starodawne przepisy na bigos, pochodzące z ok. siedemnastego wieku, zawsze uwzględniały w sobie mięso i to całkiem spore jego ilości, ale czasy się jednak zmieniają, a i kuchnia ulega pewnej metamorfozie. Nawet ta tradycyjna staje się coraz bardziej nowoczesna i innowacyjna. Spory wpływ na odmianę jej wizerunku mają właśnie weganie i wegetarianie, którzy chcąc nie chcąc, muszą kombinować z tradycyjnymi przepisami, aby tworzyć je bez dodatku żadnych produktów odzwierzęcych. Jak zatem przygotować pyszny wegetariański bigos? Całe szczęście przepis jest banalnie prosty, dlatego każdy powinien sobie z nim na spokojnie poradzić. I to w bardzo krótkim czasie!

Przepis na bigos wegetariański

Przepis na bigos wegetariańskiDo przygotowania potrawy na około 8 porcji potrzebne będą: kilogram kapusty białej i kilogram kapusty kiszonej, jabłko, cebula, kilka suszonych śliwek, garść suszonych grzybków, szklanka soczewicy, 4 łyżeczki konfitury ze śliwek, niewielka ilość wódki, sos sojowy, olej i przyprawy. Grzybki należy zacząć przygotowywać dzień przed gotowaniem, zalewając je szklanką chłodnej wody i pozostawiając w płynie na przynajmniej 12 godzin. Później można już zająć się samą kapustą. Kiszoną należy oczyścić pod bieżącą wodą i drobno posiekać. Pokrojoną cebulę w tym samym czasie można już podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, wrzucając do niej następnie całą kapustę i doprawiając według własnego smaku. Następnie całość należy delikatnie posolić, podlać jednym litrem wody i zmniejszyć ogień, aby składniki mogły się ze sobą połączyć. Na drugim palniku od razu warto ugotować szklankę soczewicy. Będzie ona czekać w spokoju na swoją kolej.

Teraz należy wrzucić do garnka wszystkie pozostałe składniki dania – starte ze skórką jabłko, namoczone i odsączone grzybki, soczewicę, kilka pokrojonych śliwek oraz poszatkowaną białą kapustę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można dolać do niej szklankę chłodnej wody oraz kilka łyżeczek sosu sojowego i całość gotować na niewielkim ogniu. Bigos potrzebuje niestety czasu i trzeba mu go dać. Dopiero po ok. godzinnym gotowaniu można dolać do niego kilka kieliszków wódki oraz kilka łyżeczek konfitury (najlepsza będzie ta domowa). Kapusta błyskawicznie chłonie wodę, więc trzeba ją na bieżąco dolewać, co kilkanaście minut zaglądając do garnuszka i sprawdzając stan bigosu. Danie powinno być gotowe w przeciągu czterech godzin. Jeżeli ktoś woli bardziej pomidorowe bigosy, może jeszcze uzupełnić swoje danie zwykłym koncentratem pomidorowym i szczyptą cukru, która przełamie kwaskowaty smak.

Oczywiście każdy wie, że taki bigos najlepiej smakuje dopiero kilka dni po przygotowaniu

Można go więc odłożyć do lodówki bądź spiżarki i poczekać na spokojnie, aż jego wszystkie składniki perfekcyjnie się ze sobą połączą i stworzą jednolity głęboki smak. Wegetariańskie danie nie jest wcale trudne w przygotowaniu. A wiele osób zaskoczy się tym, jak wspaniale może ono smakować!