Kuchnia w kolorze – jak wykorzystać zieleń w kuchni?

Zieleń w kuchni nie jest powszechna. Zazwyczaj sięgamy po inne kolory. Nie oznacza to jednak, że nie warto się zastanowić nad aranżacją kuchni na zielono. Zarówno jako kolor dominujący, jak i barwa dekoracyjnych dodatków i detali, zieleń w kuchni będzie bardzo atrakcyjnym i oryginalnym wyborem, który warto rozważyć.

Zalety zieleni w kuchni

Zieleń w kuchni ma wiele zalet. To kolor pełen energii, choć wiele zależy od wybranego odcienia. Zieleń może być bardzo intensywna i ciemna – wtedy nadaje kuchni żywotności i szlachetności, a także charakteru wyjątkowej elegancji. Szczególnie ładne są meble kuchenne utrzymane w tego rodzaju kolorystyce. Kuchnia jest wówczas bardziej dostojna, ale zarazem dość ciężka. Jeśli chcemy bardziej ożywić to wnętrze, możemy sięgnąć po jaśniejsze zielenie. Te bliskie seledynowi czy żółci w niesamowity sposób rozjaśnią kuchnię. Podobnie zielenie pastelowe, aczkolwiek aranżacja tego rodzaju wymaga trochę więcej uwagi i ostrożności. Projektowanie wnętrz tego typu nie jest łatwe.

Zaletą zieleni jest także to, że świetnie łączy się z innymi kolorami. Niezależnie od tego, czy inne barwy będą jasne, czy ciemne, nie będzie wielkiego problemu, aby dopasować do nich odpowiedni ton zielonego odcienia. Warto dodać, że w szczególny sposób zielona kuchnia odwołuje się również do przyrody. Zieleń to naturalny i piękny kolor. Kuchnia utrzymana w tej kolorystyce zyskuje przyjaznej atmosfery. Staje się miejscem przytulnym, w którym spożywanie posiłków i ich przyrządzanie jest czymś nadzwyczaj przyjemnym. W zielonej kuchni po prostu miło się przebywa.

Zielona kuchnia – naturalne piękno

W kuchni zieleń może pełnić wiele funkcji. Można ją wykorzystać jako kolor dominujący. W takim wypadku można pomalować ściany na zielono, wykorzystać zielone płytki albo zieloną tapetę. Można też postawić na meble w kolorze zielonym – zielone krzesła kuchenne, zielony stół i zielone szafki. Całość można dopełnić detalami, aczkolwiek kuchnia wyłącznie w kolorze zieleni może być zbyt monochromatyczna, nawet przy wykorzystaniu różnych materiałów. Wiele zależy jednak od gustu i aranżacyjnych potrzeb właściciela kuchni.

Zieleń może też pełnić funkcję dekoracyjną, przełamującą monotonię innych barw. W takim wypadku warto zdecydować się na przykład na meble z zielonymi frontami, łącząc ich bryłę z innymi kolorami – np. bielą. W tym zestawieniu płytki nie będą całe zielone, ale będą mieć zielone wzory i ornamenty. Kolorem przewodnim będzie zaś inna barwa: wspomniana biel, brąz i wszelkie jego odcienie, beż, czerń, etc. Zieleń w tego rodzaju aranżacji wciąż nadaje wnętrzu charakteru, ale nie skupia na sobie aż tak wiele uwagi.

Jeszcze inny sposób na wprowadzenie zieleni do kuchni to wykorzystanie detali. W takim przypadku zieleń będzie jedynie delikatnym akcentem. Znajdziemy ją na klamkach, ale już nie na całych frontach mebli. Pojawić się może w formie ozdób na ścianie. Zielone mogą być sztućce oraz garnki i zastawa stołowa. W tym przypadku zieleń wprowadza nieco dynamiki do pomieszczenia, ale nie na tyle, by być zauważalna – przynajmniej nie na pierwszy rzut oka. Kuchnia nabiera jednak głębi i ożywia się. Zieleń subtelnie podkreśla charakter wnętrza, wybijając te elementy, które najbardziej się liczą. Wystarczą do tego nawet zwykłe rośliny. Kuchnia z krzaczkiem mięty na oknie lub atrakcyjnym storczykiem od razu staje się lepszym, bardziej przytulnym miejscem, a na pewno bardziej aromatycznym.

Kuchnia zielona – klimatyczna kuchnia z charakterem

Zieleń jest bardzo wdzięczną barwą, pełną elegancji i życia, po którą warto częściej sięgać. Nie każdemu może pasować kuchnia cała na zielono. Jednakże nawet tak prozaiczne dodatki jak rośliny czy zielone drobiazgi w rodzaju mat, zawieszek lub plastikowych kubków mogą wywołać uśmiech na twarzy. Zieleń ociepla i uatrakcyjnia wygląd wnętrza. Warto się zastanowić nad wykorzystaniem tego koloru we własnej kuchni.

You may also like...